Is het slim van de overheid om keer op keer het Internet tegen zich in het harnas te jagen?

Gisteren gingen al veel grote en kleine websites op zwart vanwege dreigende censuur-wetgeving (SOPA, PIPA en ACTA) en vandaag is het alweer raak. De FBI heeft namelijk Megaupload afgesloten en medewerkers van deze site gearresteerd; niet in de VS overigens maar in Nieuw-Zeeland. En in Nieuw-Zeeland staat de politie te popelen om deze mensen uit te leveren naar de VS. Een ervan is zelfs een Nederlander en deze mensen hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd.

De reactie komt snel; inmiddels liggen de websites van Universal Music, de RIAA en het Amerikaanse Ministerie van Justitie plat via acties van Anonymous.

Gevolg: Twitter ontploft: Megaupload, maar ook Universal Music en Department of Justice zijn nu al uren lang trending topic, net als veel onderwerpen over SOPA gisteren,  waardoor mensen die tot nu nooit gehoord hadden van dit soort zaken, ook wakker worden. En zij kiezen over het algemeen niet voor de kant van het belang van het beschermen van het zogenaamd intellectueel eigendom, maar voor de belangen van het delen, de vrije stroom van informatie en kennis en voor geen censuur.

Niet zo gek natuurlijk, want tot voor kort was iedereen gewend dat je een gekocht boek of cd gewoon mocht uitlenen aan je vrienden of weggeven aan wie je maar wilde. De jongere generatie die nu op het Internet zit, ziet het uitwisselen van bestanden, flims, muziek e.d. als net zoiets en zeker niet als iets crimineels..

De copyrightindustrie die zich hier met hand en tand en veel lobby-geld tegen verzet, is dezelfde als die vroeger o.a. de video-recorder wilde verbieden en beweerde dat die het einde zou zijn van de tv- en filmindustrie.. De copyrightindustrie noemt downloaders “piraten” en “dieven”, terwijl piraten vroeger gewelddadige  boeven waren die op zee schepen overvielen en dieven winkels overvielen of mensen beroofden.

Een downloader steelt niks,  het is geen piraat, geen dief, het is een downloader, een kopieerder… Degene die iets gemaakt heeft wat gedownload wordt, heeft datgene nog steeds. Hij is niks kwijt, hooguit derft hij inkomsten; maar ook dat is maar de vraag, want uit onderzoek is gebleken dat veel downloaders anders nooit de bewuste film, cd of boek zouden hebben gekocht.

Ook besluiten veel downloaders dat als ze iets goed vinden, ze het origineel alsnog kopen, zeker als dat iets toevoegd aan wat ze gedownload hebben. Downloaden draagt verder bij aan naamsbekendheid van artiesten, waardoor mensen eerder naar een concert gaan, merchandise kopen of er alleen maar over bloggen of twitteren.. Kost downloaden echt zoveel banen?

Het beeld is dus lang niet zo scheef  en alarmerend als vaak wordt geschetst vanuit de entertainmentindustrie, maar dat zijn vaak dan ook mensen die zelf niks maken, maar leven van het uitbaten of uitbuiten van de creaties van anderen. De artiest zelf wil vaak vooral veel gelezen worden, veel geluisterd en veel gezien..

Maar goed, om terug te komen op de vraag of het slim is van de overheid om zich steeds harder tegen de overgrote meerderheid te keren en te kiezen voor het behartigen van de belangen van de entertainmentindustrie, mensen uit te leveren naar de VS die in eigen land geen wet ovetreden hebben?  Ik denk van niet en ik voorzie in ieder geval een mooie toekomst voor de Internationale Piratenbeweging en ik hoop ook voor een werkelijk vrij en censuurvrij Internet.

De overheid kan er in ieder geval zeker van zijn dat daar hard aan gewerkt wordt!

Update:

Anonymous legt inmiddels nog meer websites tijdelijk plat via DDos-aanvallen, zoals die van Warner Music Group en Groen Links Tweede Kamerlid Tofik Dibi is het met dat soort tegenacties niet eens. Dat geeft weer eens mooi de kloof weer tussen Volksvertegenwoordigers en het Volk.

Anonymous is geen groep; dat kunnen wij allemaal zijn. Uit naam van anonymous worden acties gevoerd, waarvan ik ook weel eens denk, moet dat nu.. Maar daar gaat het niet om. Anonymous reageert op wat er gebeurt en hoe groter het onrecht wat wordt ervaren, hoe groter Anonymous. In dit geval wordt het uit de lucht halen van Megaupload en het arresteren en uitleveren van de beheerders aan de VS door heel veel mensen als onrecht ervaren en dan volgt een tegenreactie. Of Tofik dat nu leuk vindt of niet.. Het is zijn taak om dit in de politiek aan de orde te stellen, ervoor te zorgen dat Nederlanders niet zomaar meer naar de VS kunnen worden uitgeleverd, dat het Internet censuurvrij blijft, etc.

Ondertussen blijven de trending topics op Twitter komen, zoals nu:

The Internet Strikes Back

FBI (website platgelegd)

 

20 januari 2012 door Catharina
Categorie: Kapitalisme, Overheid, Vrijheid | 2 reacties

Comments (2)

  1. Pingback: Overheid vervreemdt zich steeds meer van de burger | Kletskous

  2. Pingback: Open Bibliotheken – een stoer initiatief met een paar kanttekeningen | Kletskous

Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *