Intellectueel Eigendom is een Illusie en een Contradictio in Terminis

Stel, we zouden als menssoort gisteren geboren zijn en plotsklaps geëvalueerd tot wat we nu zijn; Alle techniek, zelfs het Internet was er al en we waren allemaal aangesloten. Vraag me niet hoe het kan..

maar volg me gewoon eens..

 • We kunnen schrijven en wat we schrijven kunnen we delen met heel de wereld
 • We kunnen muziek maken en die aan iedereen laten horen
 • We kunnen filmen en het aan Jan en Alleman laten zien
 • We kunnen software ontwikkelen waardoor we steeds meer kunnen doen met onze computers en het Internet

We kunnen alles wat we bedenken en maken, delen met iedereen, zodat iedereen alles steeds verder kan ontwikkelen en verbeteren.

Zouden we dan auteursrechtwetgeving bedenken? Zouden we het normaal vinden dat alles wat iemand maakt tot 70 jaar na zijn dood niet vrij gedeeld mag worden?  Zouden we het überhaupt hebben over Intellectueel Eigendom?

Ik denk het niet. Ik denk dat de kans groter is dat mensen die daarover beginnen, zouden worden opgesloten in een gekkenhuis. (niet dat ik daarvoor ben, maar ik bedoel maar..).

Intellectueel eigendom is een kunstmatig iets, een verzinsel; het heeft een tijdje zijn werk gedaan maar we moeten er nu zo snel mogelijk van af, zodat we als mensen samen kunnen groeien en bloeien.

Comics by Nina Payley

License: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

24 mei 2011 door Catharina
Categorie: Kapitalisme, Vrijheid | 4 reacties

Comments (4)

 1. Bescherming intellectueel eigendom is goed. Heeft ons veel vooruitgang gebracht. Ideeën worden niet vrij gegeven als daar geen bescherming tegenover staat. Remt vooruitgang. Nu openbaren intellectueel eigenaren hun ideeën omdat er bescherming is en daardoor kan er op die vrijgegeven ideeën voortgebouwd worden. Dit mechanisme zou verloren gaan bij afschaffing van die bescherming. Ideeën tot ontwikkeling brengen kost veel geld en tijd, terwijl de kans op gewin ongewis is. Internet is er juist gekomen omdat die bescherming bestond.

 2. Klinkklare onzin. Het Web is juist het mooiste voorbeeld van vrijheid – De bedenker ervan Tim Berners-Lee heeft het bewust vrijgegeven zonder bescherming van octrooien, licenties of wat dan ook. Zie:

  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Tim_Berners-Lee

 3. Wetenschap is niet beschermd, en kunst ook niet. Het afschermen van wetenschappelijke kennis zoals dat met techniek gebeurd zou een grote ramp zijn en maatschappelijke ontwikkeling tot stilstand brengen.

  De term “beschermd” is gewoon helemaal fout. Wetenschappelijke kennis is beschermd omdat die in zoveel mogelijk hoofden, boeken en computers vrij aanwezig is. “auteursrechtelijk belast” beschrijft veel beter wat er aan de hand is: het wordt aan de maatschappij onttrokken zodat een partij er voordeel mee kan doen.

 4. Pingback: Open Bibliotheken – een stoer initiatief met een paar kanttekeningen | Kletskous

Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *